Uuvenvuojen päivänä
          
-  Minähän sanon sulle. Jouluaaton eellusmies ei ollunna mikä tahansa kulukija. Anna Reetaa sitä tultihin kosimahan.
Uuvenvuojen aattoiltana lypsyn aikahan tuli puhemies pirttiin. Heti tiesimmä Riitta Marian kanssa, mistä on kyse. Iikka puhuu Riitta Marialle.
Riitta maria jatkaa. Kuuntelimma ja yhtehen äänehen sanomma Iikan kanssa.
-  Anna Reeta tietääpi kenet ottaapi.

-  Uuvenvuojenpäivänä päivän valijettua tuli sulhasmies Lauri Heikki Niemelä puhemiehensä kanssa pirttihin. Olivat yöpynehet Lampelan Heikissä. Emmä ollehet maininnu Anna Reetalle mitähän koko illan kulukijasta. Sen vain sanon aamulla, että tuo aitasta juusto lypsyltä tullessa. Jo illalla työnsin paallisen poronrintaa pirtin uunihin, aamulla laiton pöytähän viiliä, rieskaa ja voita.
Tälläsin kamarissa mustan hamehen päälle, ihan veet tulit silimihin. Juustokahavit keitin heti ko tulivat, selvittää Riitta Maria.

    Iikan jatkaessa.
- Syönnin jäläkehen sopivat vihillä käynnin pääsiäiseksi. Totta olit puhuneet ja sopineet jo syksyllä poromettällä. Molemmat yli kolomenkymmenen pitkästi. Jäimmä Riita Marian kanssa kahestahan pirttihin.  Anna Reeta valijasti Hirnun kartanolla. Kolomestaan lähit ajamahan Salamisehen.
Riitta Maria lisää.
- Vartti kilon kahavia annon viemisiksi. Liisahan pyöräytti kuun alussa toisen poijan.  Iisakiksi ristitähän kevään kinkereillä.
Tyttärillehän sitä kapijoja ja häitä ruukatahan laittaa. Nytten on ihan kaikki valamihina, taloa ja elukoita myöten.

    Iikkakin innostuu vuorostaan.
-  Uusi sani pitää teettää, sen pitää olla valamihina pääsiäisenä ko käyvät vihillä. Pitää puhuakki Heikille, hommaapi hyvissä ajon meille heinämiehet ensi kesäksi Hautakylästä. Anna Reetan ei tartte enähä lähtiä niitulle, oletta kotoana molemmat. Minä se vielä kummasti kappasen, pitäähän Heikille kaikki niitut ja törmät näyttää. Riihen puintihin otetahan vaikka kaks piikaa. Keväällä salavuutetaan uusi riihi ja aitta. Viilipyttyihin pitää alakaa höyläämähän uusia lautoja, ko pyhistä selevetäähä.

    Riitta Maria hyppää seisaalleen, menee Iikan eteen ja lyöden kädellä tahtia.
- Kuule me siirrymmä nukkumahan suukamarista, porstuan peräkamarihin. On helepompaa Anna Reetalle, kun alakaapi lapsia tulemahan. Lapsen piiat nukkukoot pirtin kiukahalla. Aitassa on vielä yksi kehto, sitä ei liikuteta sieltä ennen kun omassa talossa tarvitahan. Maaliskuulla kolemena pyhänä peräkkäin luetahan kuuluutukset kirkossa. Ensikerralla menemmä kirkkoon kuulemaan. Tämmöstä ei varmasti tapahu monesti,  valamis talo vierahalle miehelle annetaan. Ekkä sinäkähän puhunnu mitähän talosta ja tavaroista.

- Älähän ny Riitta Maria, meille tulee vävyksi kunnon mies. Saamma olla rauhassa ja vapahasti kotonamma.
Anna Reetahan on kaikki työt tehenny  yhen kymmenen vuotta. Poroista huolehtinnu iänkaiken. Mitä hongat on yhessä vejätetty Hirnulla ranttehelle. Heinämiehiä pietty monena kesänä. Kaikki riihet on Anna Reeta yksin puinu. Heikistä tulee kotivävy ja isäntä aikanahan. Met pääsemmä lähtemähän seurohin ja atimoihin, vaikka koko viikoksi. Ekkönä tiiä sitä jokasessa talossahan ruukaa olla vanhaemäntä ja vanhaisäntä. Sinä saat heiluttaa kehtoa ja kutoa lapsille sukkia. Olemma sitten ukko ja ämmi.
<  1  2  3  4  5  6  >
Lapajärvi  Historiaa alkuun  •  Lampela alkuun

Sota-aikaan