Lapajärven asuttaminen  1  2  3  4  5


Ruokasen Liisalla oli
ensimmäinen pesuvati tuohestaLauri Siivolan ensimmäinen käynti Lapajärvellä.
”Ilmoittivat mihin uusien tilojen rakentamista suunniteltiin. Lähdettiin kävelemään Kursukankaalta niittymiesten tietä Lapajärvelle. Ei silloin vielä ollut sorateitä. Käytiin kääntymässä Tiikkajassa, jossa oli asuttu jo ennen sotia. Korpiahan tämä oli, jänkiä ei oltu vielä kuivattu, semmosia rapakkoja. Olikohan silloin huonompi näkö, sillä nykyisellä näöllä ei alkaisi täällä kuokkimaan. Ensimmäiseltä reissulta jäi mieleen iso koivu lanssi, lienee ollut toistakymmentä tuhatta kuutiota välirauhan aikana hakattua puolitoistametristä tulipuuta. Jonkun ajan päästä Vapo ajoi ne puut pois. Mutta olen minä tähän tilaan ollut tyytyväinen. Viljelysmaatkin ovat lähellä.”

Lauri Siivolan täti Liisa Ruokanen muistelee.
” Hiihtelimme kevät-talvella mieheni Emil Ruokasen kanssa Kurijoelle. Puuntyvessä vietettiin muutama yö ennen kuin ryhdyttiin rakentamaan ensimmäistä asumusta pyöreistä hirsistä. Sahan terä katkesi kaatohommissa, joten uusi terä oli haettava kirkonkylästä 17 kilometrin päästä. Ja tuohesta piti silloin ensimmäinen pesuvati tehdä…”

Siivolan Lauri jatkaa.
” Sain ostoluvalla kymmenen säkkiä sementtiä ja nauloja vissiin 30 kiloa. Nuukana piti olla sementin kanssa. Ei sitä tuhlattu, pantiin paljon kiviä sekaan. Ikkunalasien saaminen viipyi toisilla kauan. Minä sain vaimon perintönä puut, joista teetin ikkunapokat Tervolan puusepänverstaalla. Ruutu malli 45 senttiä kanttiinsa, kolme ruutua päällekkäin ja kaksi rinnakkain. Kolme kirvesmiestä oli tätä taloa rakentamassa: Pauli Onkamo, Johannes Mattila Onkamosta ja minä. Me kaikki oltiin kirvesmiehiä. Muurarina oli onkamolainen Uula Onkamo, sotainvalidi, joka oli haavoittunut käteen. Kyllä se sillä kädellä tiiliä pysty laittamaan. Hyvä muurari hän oli.”


Lapajärven asuttaminen  1  2  3  4  5
kotiin