Helvi Lampela palasi Neuvostoliitosta
Suomeen elokuussa 1956


Lampelan kylästä loikkasi eli ylitti valtakunnan rajan laittomasti Neuvostoliittoon Neuvosto Karjalaan viiden hengen ryhmä v. 1932. He lähtivät rakentamaan itselle parempaa tulevaisuutta ja Karjalan Sosialistista Neuvostotasavaltaa. Ryhmän johtajana oli Eino Kanerva, toimien agitaattorina eli värvärinä. Eljas Siivola oli Jaakko Siivolan poika. Valde Siivola oli Edvard Siivolan poika. Heino Lampela oli Iisakki Lampelan poika. Helvi Lampela oli Matti J. Lampela Niemelän tytär
Lähit Lampelasta yöselekähän Venäjälle
kesällä 1932

    Suomesta meni paljon ihmisiä Neuvostoliittoon 1930 -1932 ns. loikkareina.He ylittivät valtakuntien rajan ilman lupaa. Toiminta oli jollain tavalla organisoitua. Näitä toiminnan organisoijia kutsuttiin agitaattoreiksi. He levittivät tietoa Neuvostoliiton oloista ja elämästä siellä. Ja saivat innostumaan monet nuoret ihmiset Suomessakin lähtemään ja ryhtymään rajaloikkareiksi. Ja lähtiä rakentamaan Karjalan Sosialistista Neuvostotasavaltaa, jossa on tulevaisuus turvattu rakennettavan hyvinvointi yhteiskunnan toimesta.

    Suomessa oli kaksikymmentä luvun  lopulla ja kolmekymmentä luvun alussa huonot ajat. Oli nuorilla ihmisillä pulaa työstä ja toimeentulosta.Tämän innoittamana moni nuori lähti Neuvosto-Karjalaan. Aina nuorisoa kiinnostaa seikkailu, varsinkin jos taustalla on epävarmuutta toimeentulon ja elämisen suhteen. Eikä aina tarvitse olla sen suurempaa syytä, kuin hyvä kaveri tulee ja houkuttelee matkaansa.

    Sallastakin meni loikkareina paljon ihmisiä Neuvosto Karjalaan. Lampelasta meni jo läskikapinan aikana 1922 kaksi veljestä Uuno ja Heino Lampela. Kesällä 1932 Oolovi Kanervan organisoimana ja lähti pieni viiden hengen ryhmä.Lähtö tapahtui salaa kenenkään tietämättä.Toki oli huhuja liikkunut, että Ahon Jaakon vävy Kanerva on lähdössä ja hänen mukanaan pääsee muitakin halukkaita. Mutta kukaan ei puhunut lähtöaikeistaan kotona. Kaiken piti tapahtua salassa kenenkään ulkopuolisen tietämättä.

    Seuraava tarina on kulkenut perimä tietona Lampelan Salmisesta. Sen on kertonut onkamolainen Lampelassa syntynyt Helmi Mattila os. Lampela. Salmisen talon emännän äitinsä Kristiina Lampelan näkemän ja kuuleman perusteelta.
    Ilja ja Kaarlo Leinosen muutettua asumaan Lapajärveltä Sallaan vuonna 1979. Samoihin aikoihin naapuriin muuttivat Helmi ja Onni Mattila Onkamosta, Helmi oli kertonut usein tätä lähtötarinaa. Helvi oli myös kertonut eläessään omat muistelmansa menomatkastaan Karjalaan.
1  2  3  4  5  6  >
Mustallamerellä
lomalla 1952
Oikealla Helvi Heikkilä os. Lampela ystävineen Petroskoissa olo aikanaan
© Ilja Leinonen
Anna Kaisa Sainio
os. Siivola
kaksospoikiensa Viktorin ja Nikolain kanssa Petroskoissa 1950-luvun lopulla
© Tauno Siivola
Hiihtokilpailuissa Tiikkajassa.
Ritva Kupila (os. Siivola), tuntematon sekä Hilda Kivelä (os. Lampela)
© Anna-Liisa Lampela
Lampelan valokuvia
löytyy lisää albumista
1  2  3  4  5  6  >