Reino Siivola syntyi heinäkuussa Tervolassa

    Naapuritalojen emännät tulit kylään ja kysyit.
- Kuinka olette saaneet yöllä nukutuksi, kuuluuko liikettä öisin vintiltä? Sieltä on aikaisemmin kuulleet kävelyä, joku hakee ja penkoo kovasti siellä. Onneksi Katri tuli samana iltana synnytyslaitokselta kotia. Hän toi kaksi juustoa, net oli lähettänyt hänen äitinsä Esteri jonkin tuttavan matkassa Sallasta. Yhdestä juustosta syötiin heti puolet. Loput  vietiin kuivumaan vintin orsille. Heinäkuulta elokuulle Katri ja Ilja kortteerasit yhdessä Reku Erkin pirtissä.

    Elokuulla Edla kirjoitti Sallasta Iljalle, hän oli tyttärien kanssa tullut Lampelasta Puikkolaan. Tule sinäkin tänne lastesi kanssa. Miehet ovat Lampelassa, odottavat ohran joutumista ja tekevät heinää siellä. Naisten on pitänyt poistua kylästä. Edla kävi vielä Lampelassa elokuun lopulla, perunan kaivuussa. Ilja palasi Kemijärvelle Puikkolaan, sehän oli heille tuttu paikka ennestään. Oli oltu siellä Matti Puikon talossa talvisodan evakossa. Sinne oli tultu Sodankylän Syväjärveltä syyskuussa 1940. Puikkolasta oli menty marraskuulla 1942 Lampelaan. Siellä asuttiin melkein kaksi vuotta, aivan sotatoimi alueen kyljessä.

    Ei ollut elämä ollut helppoa silloin Puikkolassakaan. Kävelemällä oli käyty leipää jonottamassa Kemijärvellä, eikä se ollut aina riittänyt kaikille sitä tarvitseville. Yhdellä tällaisella leivänhakureissulla oltiin Lampelan Hiljan kanssa Kemijärven kirkolla pommituksen aikana. Oli tullut kylän ylle viisi venäläisten konetta ja laskeneet pommilastinsa kylän päällä.
Maantie ojaan ehdit suojaan. Rankisen Matkustajakotiin oli tullut osuma varastorakennus paloi. Ihmishenkijä ei sillä kertaa ollut menetetty. Hiekkaa oli rapissut niskaan ja hatut katos pommien nostattaman ilmavirran mukana.

    Elettiin kaikki täydellisen jännityksen vallassa. Miten tulisi käymään. Olihan käyty neuvotteluja elokuun ajan Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Aselepo astui voimaan 4.9.1944. jolloin suomalaiset lopetit sotatoimet, venäläiset lopetti vasta seuraavana päivänä ampumisen. Rauha Suomen ja Neuvostoliiton kesken allekirjoitettiin 19 päivä syyskuuta. Ehdot oli kovat. Saksalaisten on poistuttava Suomesta viidessätoista vuorokaudessa. Viimeistään syyskuun 15. päivä. Sen jälkeen tuli käynnistää sotatoimet heitä vastaan, saadut vangit luovuttaa Neuvostoliitolle. Saksalaisia oli paljon Vanhan Sallan alueella. Venäläiset ajoit heitä sieltä takaa, he kävivät Sallassa Porttoaavalla. Siitä olivat palanneet takaisin.

    Syyskuu oli jo pitkällä, kun odotettiin Isonkylän asemalla junaa, joka oli tulossa Joutsijärveltä ja Sallasta, se oli viimeinen evakkoja kuljettava juna. Aikanaan se tuli kahden höyryveturin vetämänä. Perässä oli jo paljon härkävaunuja ja avonaisia puutavara vaunuja, joihin oli rakennettu laidat laudoista. Niissä oli lehmiä ja muita kotieläimiä. Isonkylän asemalla odottavat vaunut liitettiin junaan. Matka alkoi kohti Pohjanmaata. Suurin osa sallalaisista sijoitettiin Kälviälle, lampelalaisia Ruotsalon kylään aivan Pohjanlahdenrannikolle. Kaustisilla, Halsualla, Ullavalla ja Vetelissä oli paljon sallalaisia ja muissa Keski-Pohjanmaan pitäjissä vähempi. Osan mennessä Ruotsiin.

    Lampelan Jannen jäi evakkoon perheensä kanssa Tervolan Paakkolaan. Menit siellä metsään siksi aikaa kun saksalaiset olit perääntyneet Kemijoki varresta Tornioon. Janne oli lähtenyt sotaa pakoon Sallan Lampelasta. Hän joutui suoraan taisteluiden jalkoihin Lempin ja Hiljan sekä heidän lasten kanssa. Lapin sodan alkaessa saksalaisia vastaan Keminsuunnalla.



Rauhan ehdot olivat kovat

Karjala, puolet Kuusamosta ja Sallasta sekä Petsamo piti luovuttaa Neuvostoliittolle.
Raja palaisi takaisin Talvisodan aikaiselle linjalle, joten ei ollut enää mahdollisuutta palata takaisin kotiin ja Sallaan. Eikä ollut varmaa päästäänkö palamaan Lappiinkaan. Puhuttiin venäläiset voivat vallata koko Lapin. Porkkalan niemimaa piti luovuttaa viideksikymmeneksi vuodeksi Neuvostoliitolle sotilastukikohdaksi. Suomenlahden saaret Suursaari ja Seiskari oli luovutettava myös. Ja suuret sotakorvaukset piti Suomen maksaa Neuvostoliitolle. Ja alkaa pakosta sotimaan entisiä aseveljiä saksalaisia vastaan ja samalla häätää heidät pois Suomen maaperältä.
<  1  2  3  4
Lapajärvi  Historiaa alkuun

1800 -luvulla  •   Lampela alkuun