Sallan kirkko v.1950
Kirkko rakennettiin Märkäjärven kylään, nykyiseen Sallan kirkonkylään. Kirkko on ns. kotakirkko. Sen ovat suunnitelleet arkkitehtiylioppilaat Eero Eerikäinen ja Osmo Sipari. Tanskan Roskilden hiippakunnan asukkaat keräsivät 500 000 kruunua Sallan kirkon jälleenrakentamiseen. Kruunuilla ostettiin sokeria, riisiä, kahvia, luumuja ja karamellejä ja myytiin 12-kertaisella voitolla Kansanhuoltoministeriön luvalla. Kirkkoherrana oli Sallassa Rovasti Erkki Koivisto vuosina 1934 - 1972.
© Postikortti Ilja Leinonen
Sallan kirkon vihkiäisissä Märkäjärvellä uudella Sallan kirkonkylällä.
Juhlissa puhuttiin: Näin paljon väkeä ei ole ollut liikkeellä Sallassa, kuin sillon evakkoon mentäessä. Enempikin olisi tullut, kaikille halukkaille ei järjestynyt kuljetuksia. Autoja oli vielä vähän, Lapajärveltä tultiin juhliin Kursun kauppiaan Yrjö Laaksosen kuorma-autolla. Kahvia sai kaikki juoda niin paljonkuin halusi. Kaikkia kahvia ei oltu myyty oli hamstrattu kirkonvihkiäisiinkin. Kuvassa Viljo ja Kalle Leinonen 2.7.1950
© valokuvaaja Arvi Pohjola Kemijärvi
Postikortti Kursusta vuodelda 1949
Koulukatolta kuvattuna taustalla Vuonnanniemi,
Edessä Kemppaisen talo. Kursusta on matkaa Lapajärvelle 12 km.
Salmisen "pikkupuoli"
Eeti Lampela rakensi 1947 ensimmäiseksi asunnokseen Lapajärvellä kahden huoneen pirtin. Jota kutsuttiin päärakennuksen valmisttua pikkupuoleksi.
Se oli ensimmäinen jälleenrakennus ajan asunto kylässä. Vasemmalla oli pikkunavetta, joka tehtiin heti tultaessa siitä näkyy kuvassa lavonpääty seinä.
Edessä Arja, Raija ja Aira Lampela 1960-luvun alkuvuosina.
© Tuija Määttä
Salminen
Edustaa tyypiltään puhdasta jälleenrakennustaloa Lapajärvellä ja koko Sallassa. Kuva 1950-luvun alusta. Poikkeuksena usempiin muihin taloihin hirsikerta nousee räystään alle vesikattoon saakka.
© Tuija Määttä
Kyllikki, Laila Siivola ja tanskalainen kveekkari 1948
Aate ja Kyllikki Siivolan ensimmäinen asunto oli sauna Lapajärven Petäjävaarassa. Kveekarit olivat tanskalaisia maatalousopiskelijoita. He olivat avustamassa jälleenrakennustehtävissä.
©  Reijo Siivola
Kalaanlähdössä Rokamoon
Taustalla Kyllikki ja Aate Siivolan sauna, joka toimi perheen ensimmäisenä asuntona Lapajärvellä vuonna 1948.
© Reijo Siivola
2  >
2  >