<  1  2


Isomaan kansakoulu

   Isomaan rintamamieskylään on Kursusta viisi kilometriä. Koulu perustettiin sinne 1956 ja se aloitti toimintansa Jenni ja Reino Iivarin talossa. Laila Pajari Kursusta oli ensimmäinen opettaja kylässä. Sallan kansakoulutoimenjohtaja Toivo Ovaskainen esitti hänelle että lähteä käynnistämään koulun toiminta kylään. Edellisenä vuonna olivat kylän lapset käyneet koulua Mälävaarassa ja asuneet viikot siellä asuntolassa.

   Kylään olivat tulleet asumaan 1950- luvun puolivälissä toisessa maailmansodassa Suomen armeijassa taistelleet 18 sotilasta. Suomen valtio rakensi korpeen tien ja erotti maat jokaiselle, sekä osoitti kartanoiden paikat. Nämä miehet sekä heidän vaimonsa ja lapsensa rakensivat 18 rintamamiestilaa. Muuttanut väestö oli sallalaisia perheitä pitäjän muista kylistä. Perheissä oli lapsia paljon, olihan valtiovallan toimesta heti sota-ajan jälkeen esitetty suositus: Pitää tehdä lapsia paljon Suomeen, jo valtakunnan turvallisuudenkin takia. Tämä sodan jälkeen syntynyt suuri ikäluokka alkoi tarvita kouluja yhä laajenevassa määrin.

   Oli yksi ongelma, joka piti ratkaista. Kylän nimi oli Haisujänkä. Koulutoimenjohtaja totesi, emmehän me voi perustaa sen nimistä koulupiiriä. Eihän sinne Haisujängälle saada ketään tulemaan opettajaksikaan. Eiköhän laiteta jokin muu nimi koulupiirille. Katsottiin yhdessä kartasta, mikä olisi sopiva nimi. Kylään suunnitellun tulevan koulun tontti oli erotettu Isomaa- nimisen maa-alueen laitaan. Sen perusteella koulupiiri nimettiin Isomaan koulupiiriksi. Koulu aloitti toimintansa syyslukukauden alussa 1956. Seuraavat kaksi vuotta koulu toimi Saima ja Herman Tauriaisen talossa.

   Kylän nimi muutettiin myöhemmin kyläläisten toivomuksesta Sallan kunnanhallituksen päätöksellä Isomaaksi. Vuoden 1959 syyslukukauden alkaessa Isomaan koululaiset ruvettiin kuljettamaan Lapajärvelle kouluun ja Isomaan koulupiiri lakkautettiin.<  1  2
> koulukuva-albumiin
> lisää nostalgisia koulutauluja
Isomaahan rintamamiestilan rakensivat
1950-luvulla:

Milja ja Toivo Lehikoinen
Hilja ja Jalmari Vuolajärvi
Lyyti ja Matti Murtola
Tyyne ja Ossi Niemelä
Elsi ja Jalo Mäkelä
Edita ja Matti Ylikunnari
Helli ja Kalle Sillanpää
Maija ja Yrjö Huuskonen
Hilkka ja Sauli Leinonen
Saima ja Herman Tauriainen
Inkeri ja Valtteri Talsta
Jenni ja Reino Iivari
Saimi ja Erkki Karppinen
Hilkka ja Esko Harju
Impi ja Ilmari Niemelä
Tyyne ja Urho Eironen
Helli ja Väinö Isojärvi
Katri ja Eino Könöne
kotiin