Helkama HR766W putkiradio
Kidekone

       Lapajärvellä Tiikkaja Viljo ei liittynyt sähköverkkoon. Hän ei päässyt hevosellaan pylväitä ajamaan sähköyhtiön linjatyömaalle. Jota rakennettiin Kursusta Kaupinkummusta Tuohivaaran yli Lapajärvelle. Oli sitä mieltä että semmoista raha määrää ei hänellä ole, kuin mitä sähköt olisi tulleet maksamaan. Ajomiehen ja hevosen palkalla olisi saanut liittymä ja asennustöistä osan maksettua. Tiikkajan talot sijaitsee Lapajärven kylän vastakkaisella rannalla.

       Sähköt niihin vedettiin kahdenkymmenen vuoden päästä 1975. Sitä ennen Viljolla ja Aadalla oli olleet hasakit ja tilleyt. Kuusikymmentä luvulla oli laitettu kaasuvalot ja -hella. Piisin loisteella ei Lapajärvellä ollut loistateltu, kuin Tiikkajan isossa pirtissä sodan jälkeisinä vuosina. Piisi purettiin Tiikkajasta viisikymmentä luvun alussa, kun isoon pirttiin muurasi Kesä Olli uuden pirtinuunin

       Ensimmäiset kymmenen vuotta sähköä hyödynnettiin pelkästään valon lähteenä Sähköradio oli jokaisessa talossa varmasti  ensimmäisenä hankittu laite. Tasalaan ostettiin Asa merkkinen radio-levysoitin heti sähköjen tulon jälkeen. Talon isännän Matin täyttäessä 60 vuotta marraskuulla. Pidettiin syntymäpäivät ja juhlapäivän päätteeksi illalla pantiin pirtissä jalalla koreasti. Muotikappaleita olit Kaksivanhaa tukkijätkää, Rovaniemen markkinoilla ja Moukantuurilla.

       Kotitalouskoneista ensimmäinen hankinta oli pulsaattori pyykkikone. Toisena keittolevy, jolla kiehautettiin kahvit ja keitot kesäisin. Ei tarvinnut värkätä tulen kanssa kuumilla helteillä, olihan useimmissa taloissa vielä pärekatot.
       Silitysraudat olivat ensimmäisiä kodin sähköisiä laitteita.

       Rosenlew jääkaapin osti Niemelän Nanni, se oli niin lujaa tekoa että toimi viisikymmentä vuotta.  Viisikymmentä luvun lopussa Niemelän Veikko ja Matti Heikki saivat isännyyden taloihin. He laitoit painevesi järjestelmät navetoihin, lehmien eteen asennettiin juottokupit ja vesi tuli kraanasta karjakeittiöön.

       Niemelän Nanni laitatutti vesijohdon pirttiin 1960. Likavesi viemäri oli laitettu aikaisemmin. SKDL:n Lapajärven osaston tanssilavalla oli sähköllä toimiva levysoitin ja iso kovaääninen mahonki laatikossa.

<  1  2
Helkama HR766W putkiradio
Kidekone
Lampunkantaan kiinnitettävällä edisoonarilla saatiin sähköä kahteen laitteeseen
kotiin